tiistai 4. maaliskuuta 2014

Maailman paras pataleipä







  Meillä pikkutyypit tykkää puputtaa leipää. Liian harvoin vaan tulee itse leivottua leipää paitsi nyt, kun mieheni bongasi somessa ystävänsä hehkuttavan pataleipää. Reseptiähän piti heti kokeilla ja tietysti jakaa ohje nyt teillekin. Itse taikinan teko on helppoa, vain muutama hassu minuutti. Eniten aikaa vie parhaan lopputuloksen saamiseksi taikinan tekeytyminen. Meidän leipä muhi kelmun alla 18h, lopputuloksena ihanan rapea kuori kuohkealla sisuksella. Nam Nam sanoi pieni kuumepotilaskin
 mussuttaessaan leipää iltapalaksi. Meillä muuten kohoamassa taas uusi leipä. No mutta ohjeeseen :


1 leipä

2 tl suolaa ( huom ! reilu teelusikallinen riittää )
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3½ dl reilusti kädenlämpöistä vettä


Sekoita kulhossa kuivat aineet ja sekoita nopeasti joukkoon lämmin vesi. Älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se muhimaan huoneenlämpöön n. 12-18 tunniksi. 
 
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele nopeasti palloksi (älä vaivaa!). Jätä leipä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi. Laita kannellinen uunipata (n. 3 litraa) kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa noin puolisen tuntia. Ota pata pois uunista, nakkaa taikinapallo vuokaan ja paista leipää 30 minuuttia kannella peitettynä. Ota kansi pois padan päältä ja paista leipää vielä 15 minuuttia. Tarjoile hieman lämpimänä voinokareen kera!
 
Ps. Varoitus.. leipä saattaa loppua
 hetkessä :)
 
 
Leipäähän voi halutessaan tuunata siemenillä, leseillä & erilaisilla jauhoilla. Ajattelin kokeilla myös gluteiinittomana versiona.




7 kommenttia :

  1. Pataleipä on ihan parasta ja niin helppo tehdä!

    Olen hehkuttanut omaa reseptiäni ystäväpiirissä, jossa se on levinnyt kulovalkean tavoin ja reseptini julkaistiin myös viimeisimmässä Kodin Kuvalehdessä makkarajuttumme yhteydessä. Olen käyttänyt omassa taikinassani mm. unikonsiemeniä ja/tai spelttihiutaleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Mulla on ihan menny sun ohje ohi.
      Mikä makkarajuttu :) ???

      Poista
  2. Onkohan meillä yhteisiä tuttuja kun yksi munkin kaveri hehkutti samaista ohjetta facessa :-)

    VastaaPoista
  3. Hmm, millainen uunipata, meillei ole kannellista :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli uunipadan kansi kateissa ( vielä
      Laatikoita purkamatta ), eli laitettiin kattilankansi päälle :)
      Toimi!

      Poista
  4. Tein jo kerran pataleipää tällä reseptillä. En suinkaan pelkistä vehnäjauhoista, vaan panin erilaisia jauhoja ja tuli julmetun hyvää. Nyt laitan lapsenlapseni synttäreille toisen kerran pataleivät tekoon. En viitsi lämmittää uunia yhtä leipää varten, vaan teen samalla 2-4 leipää ja pakastan loput.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi !